Besparen

 

Een warmte accumulerende kachel brandt zeer efficiënt door de hoge verbrandingstemperaturen. En door de accumulerende werking wordt de maximale warmte uit het houtvuur benut . Dit hoge rendement zorgt voor minimale stookkosten. Daarnaast kunt u in de warmte accumulerende kachels alle houtsoorten stoken. Als het maar schoon, droog en onbehandeld is. Ook de lichtere houtsoorten, zoals naaldbomen, zijn prima in de accumulerende kachels te stoken zonder risico voor uw schoorsteen. En dit hout is vaak zeer goedkoop te verkrijgen.

Daarnaast is stralingswarmte veel efficiënter omdat het minder energie vraagt voor een behaaglijk binnenklimaat.

De warmte uit 1 M3 aardgas komt overeen met ongeveer 2 KG hout. Als u nu jaarlijks 1500M3 gas verstookt voor de verwarming van uw woning kunt u dat ook met 3000KG hout. Een indicatie van de kosten van deze brandstoffen is als volgt:

brandstof Prijs per M3 Kosten per jaar
1500M3 aardgas € 0,73 € 1.095,-
3000KG hardhout (6M3) € 67,- € 402,-
3000KG zachthout (9M3) € 40,- € 360,-

Als u ergens ook goedkoop of gratis (afval)hout kan verkrijgen wordt de besparing uiteraard nog groter.

Daarnaast laat ervaring zien dat de kosten voor fossiele brandstoffen jaarlijks veel sterker stijgen dan de kosten voor brandhout. Jaarlijks neemt uw besparing dus toe.

Samengevat: een warmte accumulerende kachel spaart niet alleen het milieu; hij levert u ook een forse besparing op uw energiekosten.  Ieder jaar opnieuw. Ofwel iedere kilogram hout die u stookt levert een directe besparing op uw energierekening.